HandbalschoolRijnmond is terug van de Lundaspelen 2017

Voor het vierde jaar op rij heeft HandbalschoolRijnmond (HSR) mee gedaan aan de Lundaspelen. In de nacht van 26 december 2017 is de bus vertrokken richting Lund. Daarnaast zijn er ook veel ouders met kinderen met de auto vertrokken. Ook hadden we dit jaar een scheidsrechter mee. 

De reis is voorspoedig gegaan en ook dit jaar sliepen we in het schoolgebouw vlakbij de bussen van de Lundaspelen. Er zijn 10 teams ingeschreven, Mix 12, Girls 13, 14, 15, 16 en 19 en Boys 14, 15, 16 en 19. ’s-Avonds was de openingsceremonie waarbij de HSR met de vlag mee op mocht lopen. Dit jaar heeft iedereen een mooie hoody gekregen aangezien wij een vijftal sponsoren hadden. Dit was een fraai gezicht. 

Op 27 en 28 december 2017 zijn de poulewedstrijden gespeeld. Als snel valt op dat het spelletje veel fysieker is dan in Nederland. Zolang je frontaal blijft wordt er ook veel toegestaan. Met name de jongere kinderen waren hier erg van onder de indruk. De visie van de handbalschool is een open dekking, dat wil zeggen 3–3, 3-2-1 en soms ook man to man verdedigen. Dit is erg vermoeiend voor de kinderen maar je ziet dat veel teams hier moeite mee hebben. 

Voor de scheidsrechters is het fysiek ook zwaar, zij fluiten gedurende een dag 13 tot 15 wedstrijden van 2 x 15 minuten. Respect voor hen!!

De resultaten zijn uiteenlopend, duidelijk is wel dat alle teams groeien gedurende het toernooi. Ga er maar aan staan, het team van de HSR wordt ingedeeld op leeftijdscategorie en de kinderen spelen nooit samen. Aan het einde van dag 2 blijkt dat alleen de B16 doorgaan in de A-poule. De rest van de teams spelen de knock-outfase in de B-poule. Uiteindelijk belanden de Girls 14 en 15 en de Boys 15 en 19 in de halve finale, wat een mooie prestatie!. In een goede wedstrijd weten de Girls 14 en Boys 15 zich te plaatsen voor de finale.

De laatste dag is aangebroken en de lokalen worden opgeruimd, koffers naar de Arena gebracht en om 12.00 uur verplaatsen wij ons naar de Idrottshallen waar de B-finales gespeeld worden. Dit is dit jaar voor het eerst, de hoofdscheidsrechter heeft namelijk geconstateerd dat het niet meer verantwoord is een finale te spelen in de B-hal van de Arena met zoveel toeschouwers als vorig jaar bij de B-finale van onze Boys 14.

Eerst speelden de Girls 14 de wedstrijd tegen TJ Tatran Bohunice uit Tsjechië. Onze scheidsrechter Sven had hen de vorige dag gefloten en kon de coaches Yanique Boers en Max van Zijderveld van informatie voorzien. De meiden begonnen sterk en ook Tatran wist geen raad met de open dekking. De wedstrijd werd gewonnen met 15-13. De eerste gouden medaille was binnen.

Later op de middag speelden de Boys 15 hun finale tegen Furesø Håndbold uit Denemarken. De Denen hebben een cirkel van ruim 2 meter maar kon niet veel klaar maken door de uitstekend staande dekking. De mannen van coaches Wally Houtepen en Christ Jan Franken wisten door creatief handbal en verrassende (afstands)schoten de wedstrijd al snel naar zich toe te trekken. De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en de tweede gouden medaille was binnen. Als je de finales nog eens wil zien dan kan dit via de Facebookpagina van HandbalschoolRijnmond

Wij hebben weer ontzettend genoten op dit mooie toernooi en de kinderen hebben heel veel geleerd #Creatingmemories for life!!