HandbalSchool Rijnmond wint Lundaspelen

Ook dit jaar heeft HandbalSchool Rijnmond (HSR) weer deelgenomen aan het prestigieuze handbaltoernooi Lundaspelen in Lund. Met maar liefst negen teams, 85 deelnemers en negentien coaches/begeleiders. In de loop van Tweede Kerstdag kwamen de deelnemers aan en richtten zij de tijdelijke slaapplaatsen in. ’s Avonds was de openingsceremonie.

Op 27 december 2016 begonnen de poulewedstrijden. Er werd gedurende twee dagen in principe vier poulewedstrijden gespeeld. Het blijkt altijd lastig te zijn deze eerste wedstrijden aangezien het samengestelde tea
ms zijn en je speelt veelal tegen goed geoliede machines uit Zweden, Denemarken of Duitsland.

Na de poulewedstrijden werden de play-offs gespeeld. Er was een A-poule en een B-poule. Zowel Girls 13, Girls 16 en Boys 19 speelden in de A-poule, de overige teams speelden in de B.-poule. In de B-poule  speelde Boys 14.1 vier goede wedstrijden, zowel aanvallend als verdedigend.

Vanuit de visie van de Handbalschool werd de bal snel rond gespeeld en was er een offensieve dekking. Uiteindelijk wonnen zij, onder luide aanmoediging van de andere teams en ouders die ook in Lund aanwezig waren, de halve finale. Gedurende deze gehele wedstrijd ging het gelijk op maar wisten de boys in een van de laatste secondes te scoren.

Het publiek stormde het veld op om de Boys te feliciteren. Deze uitbundigheid kent men niet in Zweden maar werd wel gewaardeerd. Op de laatste dag was de finale in de B-poule tegen Aranäs 1.

Girls 13 stond direct in de kwartfinale tegen LVHK 2 die zij vrij gemakkelijk wonnen. Het tempo lag heel hoog in deze wedstrijd en er werden veel doelpunten gescoord. De eindstand na dertig minuten was 30-11. Na ruim twee uur volgde de halve finale tegen Kristianstad HK 1.

Ook deze wedstrijd werd in hoog tempo gespeeld met een offensieve dekking. Tot de laatste vijf minuten ging het redelijk gelijk op. De meiden stonden wel steeds voor, maar uiteindelijk liepen ze er overheen en wonnen met vijf doelpunten verschil. Dat betekende de finale in de A-poule op de laatste dag.

Boys 14.1 speelde in de Sparkass Arena en Girls 13 in de Iddrottshallen. De boys knokten heel hard om de overwinning binnen te slepen tegen Aranäs 1. Daar waar het de jongens niet lukte om vanuit de hoek de bal in het net te laten belanden, lukte dit bij de tegenstander wel en werd er uiteindelijk met 15-17 verloren.  De jongens leverden uiteraard wel een topprestatie.

Na de uitreiking van de medailles gingen alle supporters in vliegende vaart naar de andere hal om daar Girls 13 aan te moedigen. Zij speelden tegen VSH 2002 uit Denemarken.  In de eerste helft ging het gelijk op. Direct na de hervatting, die met een 7-6 stand begon, werd er afstand genomen en de voorsprong van drie doelpunten werd niet meer uit handen gegeven.

Tijdens deze wedstrijd speelden de meiden weer in een hoog tempo de bal rond er volgde dan vanzelf een gat. Daarnaast hadden zij een offensieve dekking waar regelmatig de bal werd onderschept die een break mogelijk maakt. De meiden wonnen uiteindelijk met 18-11. Het is de eerste keer dat een Nederlands team de A-finale won op de Lundaspelen!