Bij Dani Baijens draait alles om handbal

De nieuwe baas van Kras/Volendam

Door Frits Feuler (handbalinside) – Trainer Piotr Konitz van Kras/Volendam is dit seizoen niet te benijden. De blessuregolf loopt als een rode draad door zijn ploeg. “We hebben tot nu toe geen twee, drie wedstrijden in dezelfde opstelling gespeeld,” aldus de Poolse oefenmeester. “Je hebt als trainer altijd wat. Je moet blijven zoeken, puzzelen. Dat is soms heel moeilijk, zeker om de motivatie er bij iedereen in te houden. We klagen niet. In de Beneleague worden we niet afgeslacht, dus zit het wel goed.”

Klagen doet hij dus niet in zijn eerste seizoen in het muzikale vissersdorp waar de handballers van Volendam de afgelopen jaren behoorlijk wat prijzen in de kast hebben gezet. Dit jaar lijkt een overgangsjaar naar sportief weer hogere toekomst. Meespelen om de echte prijzen. In de Beneleague spelen de oranjehemden een figurantenrol. “Vanavond, tegen Visé, is na rust ons ritme gebroken en kwamen we vier doelpunten achter. Konden we niet meer herstellen. Verdedigend net niet fel genoeg. Bij 26-24 kon het nog maar gingen toen geforceerd spelen.”

Maar juist in wat moeilijkere tijden ontluiken talenten. De druk is minder hoog, de boog is niet altijd gespannen. Juist in die omgeving komen de talenten van de pas 18-jarige Dani Baijens tot ontwikkeling. Hij, rasechte Rotterdammer, speelt nu het tweede seizoen voor oranje-zwart. “Ik heb in de jeugd in talloze Rotterdamse selecties gespeeld alvorens ik de overstap maakte van Snelwiek naar HARO. Daar trainde Piotr ook, dus toen hij richting Volendam ging, was mijn keuze om een stap hoger te spelen snel gemaakt.”

Konitz is maar wat tevreden met de komst van de Rotterdamse spelverdeler. Een baasje op het veld van Visé, als je de ‘spierbundel’ bezig ziet. Hij zet in de eerste helft duidelijk de lijnen uit, heeft overzicht en brengt medespelers in de juiste positie om te kunnen scoren. Zijn spelwijze kost veel energie. Aan niets is te merken dat hij pas 18 is! “Dani is een groot talent,” vult Konitz aan. “Uit het goede hout gesneden, goede mentaliteit. Prettig om met zo iemand te kunnen werken. Zeurt nooit. Hij is leergierig, maakt veel trainingsuren. Leeft met en voor handbal. Ik beschouw hem als het grootste talent in de Nederlandse competitie op dit moment!”

Geconfronteerd met de lofzang van zijn trainer moet de ‘baas’ toch even slikken. “Leuk om te horen! Vorig seizoen heb ik onder Mark Schmetz al veel speelminuten kunnen maken. Veel extra getraind ook. Dit jaar wil ik belangrijker zijn voor mijn team. Ik weet, ik ben er nog lang niet. Maar iedere keer een stapje hoger, dan moet het lukken!”

In Jong Jong Oranje speelde hij ook al een opvallende rol. “Ik ben graag iemand die de leiding neemt!” Zo, dat stukje zelfkennis is niet verkeerd. “In de Zuid-Hollandse jeugdselecties speelde ik al een leeftijdscategorie hoger. Op Papendal schoof ik via de U15, U17 en U19 al snel door. Tijdens  het toernooi met Jong Oranje, onlangs in Merzig, heb ik blijkbaar een goede indruk achter gelaten. Bij afwezigheid van een aantal grote namen in Oranje mocht ik mijn eerste interland spelen tegen Zuid-Korea.”

Met grote belangstelling volgt hij de nationale ploeg. “Goed bezig, die mannen. Leuke groep ook. Van Luc Steins kan ik heel veel leren op die positie. Ik wil geen kopie van hem zijn of worden. Een aantal vaardigheden wil ik me zeker toe-eigenen. Ik zal nooit een twee-meter-man worden, mijn kwaliteiten liggen in kracht en een goed schot.” 

Of hij met opzet nog een aantal andere zaken vergeet, is niet duidelijk. In het nipt verloren duel tegen het Waalse Visé (33-31) trok hij in elk geval bijna zestig minuten de Volendamse kar als een ervaren dirigent. Iedereen accepteert de aanwijzingen van het jonge baasje, wetende dat hij een meer dan normaal spelinzicht heeft en daardoor zijn ploegmaats ook beter kan laten spelen.

Eerst wacht de komende maanden het eindexamen HAVO. “Dan studeer ik verder aan de Johan Cruyff Academie, commerciële economie. En dan? “Weet ik nog niet. In elk geval nog een jaartje of twee verder doorgroeien bij dit Volendam, onder deze trainer. Aan speelminuten geen gebrek, Aanbiedingen heb ik al genoeg gehad. Buitenland? Zou kunnen. Starten in de Tweede Bundesliga zou al mooi zijn. Maar ook Denemarken en Frankrijk hebben uitdagend handbal voor mij.”